Kako izgleda jedan dan berača malina • Sezonski Poslovi – POSAO

“Potrebni radnici za branje malina odgovornoj porodici. Obezbeđena tri obroka i smeštaj”. 

“Potrebni radnici za berbu maline u julu mesecu. Malina se bere 30 dana, obezbeđeni stan hrana i dnevnice.” Sigurno ste do sada već imali priliku da pročitate slične oglase za posao.

Sezona branja voća, posebno malina uveliko je počela, a koliko se za sada iz medija može saznati, broj berača ove godine neće biti dovoljan. Za mnoge sezonske radnike ovo je sjajan način da relativno brzo dođu do dobre zarade. 

Možda ste već imali priliku da radite kao berač malina, ili Vas možda zanimaju uslovi rada; iz našeg teksta ćete saznati kako izgleda jedan njihov dan u malinjaku.

Šta je potrebno da biste radili

 

Retko ko danas u Srbiji može da zaradi 90.000 za mesec dana i to je prva stvar koja privuče berače. Za rad nije potrebno prethodno iskustvo, maline beru sve generacije koje mogu da iznesu uslove rada napolju na visokim temperaturama.

Poslodavci obezbeđuju smeštaj i hranu, a za dnevnicu koja se kreće između 2.500 i 4.000 dinara očekuje da ćete obrati između 50 i 60 kilograma malina.

Kako izgleda dnevni raspored 

Ustaje se ujutru oko 5, a radi se do uveče, dok se još uvek vidi. Postoje pauze za doručak i ručak i osveženje – hranu pripremaju domaćice, tako da su u pitanju kvalitetni obroci.

U krevet se uglavnom odlazi do 10 sati uveče, da biste do sutradan bili dovoljno odmorni i naspavani. 

Zarada po ubranom kilogramu – uslovi su fleksibilniji

 

Radnici koji rade na dnevnicu mahom su iskusni berači i mogu nabrati od 60 do 100 kila malina za tu smenu,.

Berači mogu da zarađuju i po ubranom kilogramu.  Prosečna cena po kilogramu maline je 50 dinara, radi se smena od 12 sati, ali postoji mogućnost dogovora sa vlasnikom. Možete se dogovoriti: da li ćete brati maline  svaki dan, da li ćete u malinjak doći ranije ili kasnije ili ćete ostati duže da biste što više nabrali.

Plata “po kilogramu” može biti 50 dinara ukoliko su na poslodavcu hrana, smeštaj i prevoz ili pet dinara više. Pet dinara više zarađuju berači ukoliko prihvate jedan ili nijedan obrok. 

Oni berači koji ništa osim plate ne uzimaju od poslodavca, zarađuju 60 dinara po ubranom kilogramu malina.

NEKOLIKO KORISNIH SAVETA ZA BERAČE POČETNIKE

 

  1. Prekrijte celo telo odećom

 

Budući da ćete ceo dan biti izloženi suncu najbolje je da nosite pamučnu odeću i to duge rukave, prekrijte sve delove tela, da ne biste izgoreli. Dobro bi bilo da ponesete šešir, a slameni je pravo rešenje. 

  1. Pijte što više tečnosti 

 

Zamrznite flašu vode, ne da biste pili ledenu vodu, već da bi kada se smlači na toploti bila prijatna. Ponesite što je više moguće tečnosti sa sobom.

 

  1. U društvu je najlakše 

 

Radni dan je najkraći onda kada ga provodite u dobrom društvu. Biće Vam prijatnije i bolje ćete raditi ukoliko iskustvo podelite sa nekim Vama dragim.

Nadamo se da su Vam informacije u vezi sa branjem malina kao i saveti bili od koristi. Na našem sajtu možete pretražiti i prijaviti se za neki od sezonskih poslova koji su trenutno u ponudi.

Srećno u potrazi!



Source link

Možda vam se svidi

More From Author

+ There are no comments

Add yours